Jeu de Boules

Het begrip Jeu de Boules is eigenlijk een verzamelnaam van Franse balspelen. Een van die balspelen is “Petanque”, waarvoor de laatste decennia ook in Nederland de belangstelling enorm is toegenomen. Als we in Nederland en ook bij SENSO, over Jeu de Boules spreken, bedoelen we dus Petanque. Er zijn twee spelsoorten mogelijk: Traditioneel of Modern. Het traditionele spel is veruit het belangrijkste en wordt door jong en oud gespeeld. Men kan individueel of in teamverband spelen, (doublette, triplette of quadrette). Bij SENSO spelen hele volksstammen tegen elkaar, wat overigens méér de gezelligheid ten goede komt dan het spelpeil. Het principe van het spel is eenvoudig:

Het gaat erom de boules (gewicht tussen de 650 en 750 gram ) zo dicht mogelijk bij een doel ( but, een klein, in het speelveld gegooid balletje, doorsnee 35 à 37 mm ) te plaatsen. De tegenstander probeert op zijn beurt de boules nog dichter bij het but te krijgen. Dit kan door de boules te plaatsen of door de boules van de tegenstander weg te kaatsen. Als alle boules gespeeld zijn, wordt gekeken welke boules het dichts bij het but liggen.

Een partij is in principe afgelopen als een van de twee partijen 11 punten heeft behaald. een finale partij gaat tot 13 punten. Bij SENSO worden alleen finale partijen gespeeld! Het speelveld (boulodrone) van SENSO ligt achter het Kunderhoes en bestaat uit twee banen, welke van een overkapping zijn voorzien. De banen zijn bezet op elke dinsdag en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Er is dus nog voldoende speelruimte over op andere dagen en tijd stippen. Liefhebbers en nieuwe spelers kunnen zich nog steeds aanmelden!

Aanmelden kan door het formulier te downloaden en te mailen naar: stichtingsenso@gmail.com

Voor het downloaden van het aanmeldingsformulier klik hier:

Er wordt Jeu de Boules gespeeld van mei tot en met september op de banen buiten, vanaf oktober tot en met april is er de gelegenheid om in het Kunderhoes binnen te koersballen.

De kosten van deze activiteit bedragen € 5,00 per kwartaal of € 20,00 per jaar.